Как да четете етикетите на добавките като професионалист

В днешно време приемът на хранителни добавки е жизненоважен за правилното функциониране на човешкия организъм. Изборът, обаче, може да бъде голямо предизвикателство.

С толкова много добавки и толкова много информация, изписана върху етикета на всеки продукт, може да се окаже объркващо откъде да започнете. За щастие, след като разберете как да четете етикетите, пазаруването става по-лесно.

Тази статия разглежда някои прости стратегии, за да започнете да четете етикетите на добавки като професионалист.

Правила за добавките

Хранителните добавки са продукти, предназначени да допълнят вашата диета. Те се предлагат в различни форми, включително таблетки, капсули, течност, хапчета и прах. Някои често срещани видове добавки включват витамини, минерали, ензими, билки, екстракти, пробиотици и аминокиселини.

Допълнителни факти

Етикетът с факти за добавката включва повечето от основната информация за добавката, включително размера на опаковката, броя на порциите в опаковка, съставките в продукта и количеството на всяко хранително вещество, което съдържа. Започнете, като проверите грамажа на порцията, който може да ви даде представа колко трябва да приемате, за да достигнете желаната доза. Може също така да ви помогне да определите дали трябва да се раздели на няколко дози през деня или може да се приеме наведнъж, което някои хора може да предпочетат. Трябва също така да разгледате съдържанието на хранителни вещества, заедно с количествата им във всяка порция. За витамини и минерали това обикновено се посочва като процентна дневна стойност (%DV), която се основава на очакваните хранителни нужди на някой, който е на диета от 2000 калории. Например, ако даден продукт съдържа 50% от DV за конкретно хранително вещество, това означава, че той съдържа приблизително 50% от количеството, от което повечето хора се нуждаят за целия ден. В някои случаи добавките могат да съдържат над 100% от DV за определени хранителни вещества. Въпреки това е важно да не надвишавате допустимото горно ниво на прием (UL), което се определя като максимален дневен прием, който е малко вероятно да причини неблагоприятни симптоми или странични ефекти.

Не забравяйте винаги да проверявате UL, преди да закупите нова добавка. Освен това, най-добре е да обсъдите употребата на добавки с лекар, особено ако имате някакви заболявания. В долната част на етикета са изброени други съставки, включително билки, екстракти и други съединения. Най-добре е да сте добре информирани за това как да изберете висококачествени витамини и минерали, както и да определите дали можете да се възползвате от приема на добавки.

Съставки

Когато избирате добавка, четенето на етикета на съставката е ключово. Проверете внимателно за съставки като оцветители, подсладители и консерванти. Някои съставки също така увеличават срока на годност на добавките, помагат за свързването на съставките заедно или подобряват текстурата, цвета, вкуса или консистенцията на продуктите.

Препоръчително е да избягвате добавките, които съдържат дълъг списък от съставки, сред най-често срещаните са:

 • целулоза
 • стеаринова киселина
 • желатин
 • соево масло
 • малтодекстрин
 • калиев сорбат
 • силициев диоксид
 • лимонена киселина
 • титанов диоксид
 • соев лецитин
 • магнезиев стеарат
 • сорбитол

Добавките могат също така да съдържат изкуствени оцветители, подсладители или аромати, всички от които също ще бъдат посочени на етикета. Имайте предвид, че съставките са изброени по ред на преобладаване, като тези, които присъстват в най-високи количества, са изброени първи.

Качество

Добавките, които се продават, трябва да следват текущите производствени практики (CGMP), които гарантират, че компаниите се придържат към одобрени процеси за производство, опаковане, етикетиране и съхранение на добавки. Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) отговаря за гарантирането, че производителите се придържат към тези указания, което помага на добавките да отговарят на изискваните спецификации за сила, идентичност, чистота и състав.

Някои производители могат също да изберат да се подложат на тестове от трета страна, за да получат сертификат от организации като:

 • NSF International
 • Фармакопея на САЩ (USP)
 • ConsumerLab
 • Група за контрол на забранените вещества (BSCG)
 • Underwriters Laboratories (UL)
 • Международни стандарти за рибено масло (IFOS) 

Тези организации определят строги стандарти за чистотата и ефективността на добавките, поради което сертификатите обикновено са добър показател за качество. Продукти, които са получили сертификати от тези организации, често имат печат за проверка на етикета. Обикновено можете също да намерите списък със сертифицирани продукти на уебсайта на организацията.

Някои добавки може също така да предоставят Сертификат за анализ (COA), което означава, че са преминали тестове от трета страна, за да се провери дали отговарят на изискваните продуктови спецификации. Сертификатът за автентичност на продуктите често се предлага като QR код на етикета на добавката или може да бъде достъпен на уебсайта на производителя. Ако сертификатът за автентичност не е предоставен за вашата добавка, можете също да обмислите да се свържете директно с производителя, за да видите дали е наличен.

Терминология

Етикетите на добавките често съдържат термини като „изцяло натурални“ или „органични“, което може да е объркващо за потребителите. Ето няколко от най-често срещаните термини, които можете да видите, изброени във вашата добавка.

Натурални
Според FDA термините „натурален“ и „напълно натурален“ се отнасят за продукти, които не съдържат никакви изкуствени или синтетични съставки, включително изкуствени аромати или оцветители. Имайте предвид обаче, че използването на термина „естествено“ не се прилага стриктно в Съединените щати. Следователно все още е важно да проверявате етикета на съставките, за да търсите синтетични подсладители, аромати и оцветители.

Био
Добавките могат да се продават като органични, стига да отговарят на разпоредбите на Националната биологична програма и да съдържат билки, витамини или минерали, извлечени от органични растения или животни. Органичните растения се отглеждат без използването на генетично модифицирани организми (ГМО) или забранени вещества, включително синтетични торове и пестициди. Междувременно животните се хранят с органична храна и не им се дават хормони или антибиотици. Сертифицираните органични продукти обикновено имат зелен печат с логото на USDA върху опаковката.

На хранителна основа или пълноценна храна
Някои продукти се наричат ​​добавки „на хранителна основа“ или „пълноценна храна“. Тези добавки обикновено се правят с помощта на концентрирана смес от хранителни вещества, които са били дехидратирани. Въпреки че това може да звучи като добър вариант за потребители, които се грижат за здравето си, важно е да се отбележи, че това не е непременно добър показател за качество, защото може да  съдържат синтетични съставки.

Без ГМО
Някои добавки се рекламират като без ГМО което означава, че се произвеждат без никакви генетично модифицирани съставки. Много хора избират да избягват или ограничават консумацията на ГМО съставки поради опасения относно хранителни алергии, резистентност към антибиотици и техните потенциални дългосрочни ефекти върху здравето. Продуктите може също да имат печат от The Non-GMO Project, организация с нестопанска цел, която проверява дали съставките не са ГМО.

Здравни твърдения

Някои добавки често се рекламират като бързи решения за често срещани заболявания, като някои компании дори твърдят, че техните продукти могат да се борят с рака, да предотвратят диабета или да забавят признаците на стареене. Тези твърдения са не само неоснователни, но и незаконни в Съединените щати. Всъщност според законодателството на САЩ хранителните добавки не могат да претендират, че лекуват болести и всички здравни претенции трябва да бъдат подкрепени със сериозни научни доказателства, демонстриращи връзката между конкретно състояние и хранително вещество. Освен това, производителите могат само да заявят, че конкретна хранителна субстанция намалява риска от състояние – не че може да го лекува или излекува.  Избягвайте добавки, които правят тези измамни твърдения или твърдят, че могат да лекуват дълъг списък от здравословни проблеми. Трябва също така да следите за препоръки, обещаващи нереалистични резултати или продукти, за които се твърди, че са с ограничена наличност и изискват предварително плащане. Добавките, които твърдят, че предлагат резултати, сравними с тези на лекарствата, отпускани с рецепта, или предлагат „безрискови“ изпитания или гаранции, също трябва да се избягват.

Алергии и диетични ограничения

Ако имате някакви алергии, важно е винаги да проверявате внимателно етикета на вашата добавка. Законът за етикетиране на хранителни алергени и защита на потребителите от 2004 г. изисква етикетите да разкриват наличието на всички основни хранителни алергени. Хранителните алергени, които трябва да бъдат разкрити, включват мляко, яйца, риба, миди, ядки, соя, пшеница и фъстъци. Някои добавки може да отбележат, че са без алергени или не съдържат конкретен алерген.

Важно е да се отбележи, че тези условия не се регулират от FDA и компаниите не са задължени да провеждат тестове за алергенни протеини на своите продукти. Освен това, дори ако даден продукт не съдържа конкретен алерген, добавките могат да се обработват в съоръжения, които също обработват обикновени хранителни алергени, което може да доведе до кръстосано замърсяване. Ако имате тежка хранителна алергия, може да поискате да направите допълнително проучване на производствените процеси на дадена компания или да се свържете директно с тях, за да определите дали дадена добавка съдържа потенциални алергени. За тези с чувствителност към глутен, изборът на продукти, които са сертифицирани без глутен, също може да бъде добър вариант да се гарантира, че добавката не съдържа никакви следи от глутен. Веганите и вегетарианците може също да внимават за съставки от животински произход като желатин, кармин, магнезиев стеарат, колаген и ланолин. Можете също така да изберете продукти, които са сертифицирани за веган, което гарантира, че продуктът е направен без използване на животински продукти и не е тестван върху животни.

Извод

Терминът „добавки“ включва набор от продукти, включително витамини, минерали, пробиотици, билкови екстракти, аминокиселини, ензими и др.

Обръщането на специално внимание на съставките, дозировката, качеството и здравните претенции е от ключово значение за избора на правилния продукт за вас.

Използвани източници: How to Read Supplement Labels Like a Pro

https://www.healthline.com/nutrition/how-to-read-supplement-labels

Вашият коментар

УВЕДОМЛЕНИЕ ПРИ ДОСТАВКА Ще Ви уведомим, когато получим този продукт. Моля, оставете си валиден email адрес.