Какво представлява алкалната диета?

Алкалната диета е модел на хранене, който свежда до минимум киселинно образуващите храни, като животински протеини, и набляга на алкално произвеждащите храни, като пресни плодове и зеленчуци. Привържениците на алкалната диета казват, че яденето на храни с алкални свойства може да намали риска от хронични заболявания като рак, остеопороза, бъбречни заболявания и високо кръвно налягане. 

Как работи алкалната диета

Основната цел на алкалната диета, която още се нарича “киселинно-пепелна диета”, е да оптимизира pH на тялото. PH измерва колко киселинно или алкално (основно) е дадено вещество. Ето как работи pH скалата:

 • Стойностите на pH варират от 0 до 14
 • Стойностите на pH до 7 се считат за киселинни
 • Стойност на pH 7 се счита за неутрална, което означава, че не е нито алкална, нито киселинна
 • Стойностите на pH над 7 се считат за алкални

Привържениците на алкалната диета твърдят, че повишаването на pH на тялото може да намали риска от хронични заболявания. Въпреки че липсват клинични доказателства в подкрепа на ползите за здравето от алкалната диета, има няколко причини, поради които тя може да работи. Яденето на големи количества храни, произвеждащи киселини, може да доведе до ниска степен на метаболитна ацидоза с течение на времето. Леката ацидоза се отнася до повишено количество киселина в тялото, което все още попада в нормалните граници. Хроничната ацидоза се свързва с по-голям риск от заболявания като рак, остеопороза , високо кръвно налягане и диабет. Почитателите на алкалната диета смятат, че яденето на алкални или некиселинни храни може да помогне за намаляване на риска от тези състояния. Въпреки че може да съществува връзка между повишените нива на киселина в тялото и отрицателните последици за здравето, има малко данни в подкрепа на това, че едното причинява другото. Изследванията върху животни показват, че раковите клетки могат да виреят в кисела среда.

Направено проучване сред група хора, съобщава за връзка между яденето на алкални храни и по-ниския риск от рак на гърдата. Изследователите обаче не са сигурни дали откритието се дължи на това, че плодовете и зеленчуците са алкални или заради други свойства, като високото им съдържание на антиоксиданти и фибри. Също така е възможно хората, които ядат повече плодове и зеленчуци, да са по-малко склонни да бъдат диагностицирани с рак на гърдата, тъй като в диетата им присъстват в по-малки количества животински продукти.

Различните части на тялото имат различно pH. Стомашните сокове са естествено кисели, с много ниско pH от около 1,5 до 2,0, което подпомага храносмилането и предпазва тялото от болести, водещи до производството на микроби. Кръвта има по-високо pH, между 7,35 и 7,45, диапазон, който се контролира строго от бъбреците и белите дробове и остава непроменен от диетата. Ако pH на кръвта излезе извън този тесен прозорец, това може да бъде фатално. Урината е единствената телесна течност с рН, което лесно се повлиява от диетата, но тези колебания обикновено се контролират добре от здрави бъбреци.

С други думи, вашият избор на храна не може значително да промени общото pH на тялото. Все пак привържениците на алкалната диета твърдят, че дори моделът на хранене да не променя съществено pH на тялото, той предпазва жизненоважни органи – като бъбреците – от необходимостта да работят по-усилено, за да поддържат баланса на pH на тялото.

Насоки за спазване на алкална диета

Алкалната диета не категоризира храните въз основа на това колко кисели или алкални са, а как функционират в тялото. Това се измерва чрез потенциалното натоварване на бъбречната киселина на храната или така нареченото “PRAL”. PRAL определя количествено способността на храната да произвежда киселина в тялото. Например цитрусовите плодове като портокалите са естествено киселинни, но тъй като имат отрицателен PRAL, те се считат за основни при алкалната диета. Обратно, богата на протеини храна, като сьомгата, може да няма киселинен вкус, но тъй като образува киселина, не се препоръчва при алкална диета.

Какви храни и напитки да консумираме по време на алкална диета

Алкалната диета набляга преди всичко на плодовете и зеленчуците. Целта е да се наблегне на храни с отрицателни PRAL и да се елиминират храни с положителни PRAL, за да се предотврати натрупването на киселина в тялото. 

Групите храни и напитките, които се препоръчват при алкалната диета, включват:

 • Плодове: Особено ябълки и неподсладен ябълков сок, сушени кайсии, банани, смокини, стафиди, сини сливи, фурми, неподсладен гроздов и портокалов сок
 • Зеленчуци: Особено цвекло, листа от цвекло, манголд, листа от глухарче, къдраво зеле, праз лук, листа от горчица, спанак, зеленчуци от ряпа 
 • Билки и подправки: Особено пресен копър, сушен босилек, кориандър, къри на прах, риган, магданоз
 • Подсладители: Мед, мармалад
 • Напитки: Вода, минерална газирана вода, чай, някои видове кафе
 • Мазнини: Зехтинът и маргаринът се считат за неутрални 

Храни и напитки, които не се включват в алкалната диета

Киселиннообразуващите храни са ограничени при алкалната диета. Групи храни и напитки с потенциално положителни PRAL стойности, които трябва да се избягват при алкална диета, включват:

 • Животински протеини: включително млечни продукти, яйца, риба и миди, месо 
 • Ядки и семена: Особено фъстъци, орехи, тиквени семки, сусам, слънчогледови семки
 • Нишестета: кафяв ориз, овесени ядки, тестени изделия, зърнени закуски, ориз, пълнозърнест хляб, трици, ръж
 • Бобови растения: леща, грах
 • Сладкиши: Десерти и пудинги на базата на желатин
 • Напитки: кола, светла бира

Идеи за хранене по време на алкална диета

Строгата алкална диета се състои предимно от плодове и зеленчуци. Ето пример за ден на алкално хранене: 

 • Закуска: Зеленчукова яхния или банан
 • Обяд: Салата от кейл с авокадо, боровинки, домати, червен лук и дресинг от лимонов сок и зехтин
 • Снак: Ябълка с билков чай
 • Вечеря: Запържени зеленчуци върху ориз от карфиол

Ползи от алкалната диета

1.Може да подобри здравето на сърцето – спазването на алкална диета може да подпомогне здравето на сърдечно-съдовата система чрез минимизиране на мазните животински храни (като червено месо и сирена) и наблягане на богатите на фибри растителни храни. С акцент върху приема на плодовете и зеленчуците, се увеличава и приема на диетични фибри . Яденето на повече фибри помага за понижаване на нивата на LDL-холестерол в кръвта, ключов рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания. Скорошно проучване установява, че хората, които ядат по-ниски PRAL (т.е. по-алкални продукти) са по-склонни да отговарят на националните диетични насоки, за полезни за сърцето, хранителни вещества, като калий и фибри, в сравнение с хората, които ядат по-високи PRAL (т.е. повече киселинно-продуциращи продукти). Тези, които се хранят с по-ниски PRAL продукти, приемат и по-малко наситени мазнини, типът хранителна мазнина, която повишава нивата на LDL-холестерола в кръвта. Освен това алкалните храни като пресни плодове и зеленчуци са богати на калий и с ниско съдържание на натрий, което може да помогне за понижаване на нивата на кръвното налягане.

2. Може да предотврати появата на камъни в бъбреците – Диета с високо съдържание на животински протеин, може да увеличи количеството киселина, което се отделя в урината. По-ниското pH на урината може да повиши риска от камъни в бъбреците с течение на времето. Обратно, диетите с ниско съдържание на месо и риба, и с високо съдържание, на богати на калий, плодове и зеленчуци правят урината по-алкална, което намалява вероятността от развитие или повторна поява на камъни в бъбреците.

Безопасна ли е алкалната диета

При спазване на алкална диета трябва да се имат предвид някой неща:

1.Липсват протеини – алкалната диета изключва животинските протеини и ограничава протеините на растителна основа, което прави почти невъзможно набавянето на нужното количество протеини за деня. Приемът на достатъчно протеини е от решаващо значение за поддържане на чиста мускулна и костна маса, подпомагане на растежа и развитието и укрепване на имунната система. Стриктната алкална диета не се препоръчва за хора, които може да се нуждаят от повече диетичен протеин, като деца, бременни или кърмещи жени и възрастни хора. 

2.Елиминира цели групи храни – Въпреки че елиминирането на определени храни може да е необходимо при някои здравословни състояния (като глутен в случай на целиакия), изключването на цели групи храни без медицинска причина не се препоръчва. Спазването на алкална диета, която изключва животински протеини и млечни продукти, може да доведе до дефицит на важни хранителни вещества като калций, желязо, цинк и витамин В12, с течение на времето. Подобна  диета може да създаде проблеми с храненето, тъй като цели групи здравословни храни се елиминират без причина. Следването на строга алкална диета също означава, че ястията са направени почти изцяло от плодове и зеленчуци. Въпреки че пресните продукти са пълни с хранителни вещества, невъзможно е да задоволите калорийните си нужди само с плодове и зеленчуци. 

В обобщение, спазването на алкална диета може да затрудни задоволяването на нуждите ви от хранителни вещества. Следването на такъв ограничителен хранителен план може да има както физически, така и емоционални последици с течение на времето.  

Използвани източници: What Is the Alkaline Diet?

https://www.health.com/alkaline-diet-8410572

 1. U.S. Geological Survey. PH scale.

 2. Schwalfenberg GK. The alkaline diet: Is there evidence that an alkaline pH diet benefits health?. J Environ Public Health. 2012;2012:727630. doi:10.1155/2012/727630

 3. DiNicolantonio JJ, O’Keefe J. Low-grade metabolic acidosis as a driver of chronic disease: a 21st century public health crisis. Open Heart. 2021;8(2):e001730. doi:10.1136/openhrt-2021-001730

 4. Osuna-Padilla IA, Leal-Escobar G, Garza-García CA, et al. Dietary acid load: mechanisms and evidence of its health repercussions. Nefrologia (Engl Ed). 2019;39(4):343-354. doi:10.1016/j.nefro.2018.10.005

 5. Rohani N, Hao L, Alexis MS, et al. Acidification of tumor at stromal boundaries drives transcriptome alterations associated with aggressive phenotypes. Cancer Res. 2019;79(8):1952-1966. doi:10.1158/0008-5472.CAN-18-1604

 6. Park YM, Steck SE, Fung TT, et al. Higher diet-dependent acid load is associated with risk of breast cancer: Findings from the sister study. Int J Cancer. 2019;144(8):1834-1843. doi:10.1002/ijc.31889

 7. Fenton TR, Huang T. Systematic review of the association between dietary acid load, alkaline water and cancer. BMJ Open. 2016;6(6):e010438. doi:10.1136/bmjopen-2015-010438

 8. Fujimori S. Gastric acid level of humans must decrease in the future. World J Gastroenterol. 2020;26(43):6706-6709. doi:10.3748/wjg.v26.i43.6706

 9. Hopkins E, Sanvictores T, Sharma S. Physiology, acid base balance. In: StatPearls. StatPearls Publishing; 2024.

 10.  Bishop K, Momah T, Ricks J. Nephrolithiasis. Prim Care. 2020;47(4):661-671. doi:10.1016/j.pop.2020.08.005

 11. Foroutan R. Alkaline diet: does pH affect health and wellness? Food & Nutrition Magazine. Academy of Nutrition and Dietetics; 2016.

 12. California Courts. A list of acid/alkaline forming foods.

 13. Mahan KL, Raymond JL. Kraus’s food & the nutrition care process. Elsevier; 2017.

 14. Soliman GA. Dietary fiber, atherosclerosis, and cardiovascular disease. Nutrients. 2019;11(5):1155. doi:10.3390/nu11051155

 15. Storz MA, Ronco AL. How well do low-PRAL diets fare in comparison to the 2020-2025 Dietary Guidelines for Americans?. Healthcare (Basel). 2023;11(2):180. doi:10.3390/healthcare11020180

 16. U.S. Department of Agriculture. Protein foods.

Вашият коментар

УВЕДОМЛЕНИЕ ПРИ ДОСТАВКА Ще Ви уведомим, когато получим този продукт. Моля, оставете си валиден email адрес.