Сърдечно заболяване: рискови фактори и какво да правим

Рисковите фактори са състояния или поведение, които увеличават шансовете ви за развитие на заболяване. Когато имате повече от един рисков фактор, то възможността за развитие на сърдечно заболяване се увеличава значително. Така че, ако имате високо кръвно налягане, трябва да вземете мерки. За щастие можете да контролирате повечето рискови фактори за сърдечни заболявания.

Рискови фактори, които можете да контролирате

  • Високо кръвно налягане
  • Тютюнопушене
  • Холестерол, извън нормата
  • Диабет
  • Наднормено тегло
  • Липса на физическа активност

Рискови фактори, извън вашия контрол

  • Възраст (55 или повече за мъже; 65 или повече за жени)
  • Фамилна анамнеза за ранно сърдечно заболяване (баща или брат са диагностицирани със сърдечно заболяване преди 55-годишна възраст или майка или сестра са диагностицирани преди 65-годишна възраст)

Следете кръвното си налягане

Хората, които нямат високо кръвно налягане на 55-годишна възраст, все още са изправени пред 90% шанс да го развият през живота си. Така че високото кръвно налягане е състояние, което повечето хора ще имат в даден момент от живота си. И двете граници в теста за кръвно налягане са важни, но за хора на 50 или повече години, горната граница на кръвното налягане дава най-точната диагноза, смята се за високо, ако е 130 mmHg или повече.

Проследяването на кръвното Ви налягане у дома между посещенията при Вашия лекар също е полезно. Може също така да искате да вземете член на семейството със себе си, когато посещавате Вашия лекар. Наличието на член на семейството, който знае, че имате високо кръвно налягане и който разбира какво трябва да направите, за да понижите кръвното си налягане, често улеснява извършването на промените, които ще ви помогнат да постигнете целта си.

Контролирайте теглото си

Наднорменото тегло или затлъстяването увеличава риска от развитие на високо кръвно налягане. Всъщност кръвното ви налягане се повишава с увеличаване на телесното ви тегло. Загубата дори на 10 килограма може да понижи кръвното ви налягане – и загубата на тегло има най-голям ефект върху тези, които са с наднормено тегло и вече имат хипертония. Наднорменото тегло и затлъстяването също са рискови фактори за сърдечни заболявания. А наднорменото тегло или затлъстяването увеличава шансовете ви за развитие на висок холестерол  и диабет – още два рискови фактора за сърдечни заболявания.

Останете активни

Физическата активност е едно от най-важните неща, които можете да направите, за да предотвратите или контролирате високото кръвно налягане. Освен това помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Не са необходими много усилия, за да станете физически активни. Всичко, от което се нуждаете, е 30 минути умерена физическа активност през повечето дни от седмицата. Примери за такива дейности са бързо ходене, колоездене или дори домашни задължения

Можете дори да разделите 30-те минути на по-кратки периоди от поне 10 минути всеки. Например: Използвайте стълби вместо асансьор, слезте от автобуса една или две спирки по-рано или паркирайте колата си в далечния край на паркинга на работа.

Ако вече се занимавате с 30 минути умерена физическа активност на ден, можете да получите допълнителни ползи, като правите повече. Участвайте в умерена активност за по-дълъг период от време всеки ден или се занимавайте с по-енергична дейност.

Повечето хора не трябва да посещават лекар, преди да започнат умерена физическа активност. Първо трябва да се консултирате с Вашия лекар, ако имате сърдечни проблеми или сте имали инфаркт, ако сте на възраст над 50 години и не сте свикнали с умерена физическа активност, ако имате фамилна анамнеза за сърдечно заболяване в ранна възраст или ако имате някакъв друг сериозен здравословен проблем.

Хранете се отговорно

Това, което ядете, влияе върху шансовете ви да получите високо кръвно налягане. Планът за здравословно хранене може както да намали риска от развитие на високо кръвно налягане, така и да понижи кръвното налягане, което вече е твърде високо. За общ план за хранене помислете за DASH , което означава „Диетични подходи за спиране на хипертонията“.

Можете да намалите кръвното си налягане, като ядете храни с ниско съдържание на наситени мазнини, общи мазнини и холестерол и с високо съдържание на плодове, зеленчуци и нискомаслени млечни храни. Хранителният план на DASH включва пълнозърнести храни, птиче месо, риба и ядки и има малко количество мазнини, червени меса, сладкиши и подсладени напитки. Също така и с високо съдържание на калий, калций и магнезий, както и протеини и фибри. Яденето на храни с по-ниско съдържание на сол и натрий също може да намали кръвното налягане.

Броят на порциите, който е подходящ за вас, може да варира в зависимост от вашите калорийни нужди. Хранителният план DASH включва повече дневни порции плодове, зеленчуци и зърнени храни, отколкото може да сте свикнали да ядете. Тези храни са с високо съдържание на фибри и консумацията на повече от тях може временно да причини подуване и диария. За да предотвратите това, увеличавайте количеството им бавно.

В заключение

Редовното проследяване на кръвното налягане, спирането на тютюнопушенето, управлението на теглото чрез поддържане на активност и отговорно хранене могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на сърдечни заболявания. Към поддържането на здравословен начин на живот, може да добавите и прием на висококачествени хранителни добавки, още един добър съюзник в борбата със сърдечните заболявания.

Използвани източници: Heart Disease: Risk Factors and What to Do

https://www.ihealthunifiedcare.com/articles/basics-of-heart-disease

Вашият коментар

УВЕДОМЛЕНИЕ ПРИ ДОСТАВКА Ще Ви уведомим, когато получим този продукт. Моля, оставете си валиден email адрес.